Quina és la major glòria, l’assoliment més important que un home pot fer a la vida?

Al sud de l’Índia, vivia fa molt de temps un rei que tenia tres fills. Una vegada, volent comprovar el grau de saviesa de cada un, els interpel·la de la següent manera:

-Digueu-me fills meus: Quina és la major glòria, l’assoliment més important que un home pot fer a la vida?.

El germà gran va dir:

-Estimat pare, al meu parer, la major glòria que pot fer un home és sotmetre als seus veïns, afegir els seus estats al seu i governar com a sobirà absolut del seu nombrós poble, i així ésser estimat i respectat pels seus súbdits.

El segon va dir:

-Per a mi, no hi ha glòria més gran que viatjar a través de tota la terra, conèixer els més recòndits llocs, i que no hi hagi país al món que resulti estrany o desconegut.

El tercer, tot just un nen de vuit anys, va dir el següent:

-Estimat pare, hi ha una glòria que és difícil i grandiosa com cap altra al món. Una glòria que pocs intenten i encara menys aconsegueixen: conèixer-se a si mateix.

Aquest fill petit del rei, renunciant a la cort i les seves riqueses, es va fer monjo, i amb el temps va introduir el budisme genuí, “I Shin donin Shin” (de la meva ànima a la teva ànima), més enllà de les lletres i de les paraules , a la Xina.

El nom d’aquest petit príncep era Bodhidarma i fou el primer patriarca del Budisme Zen.

El Zen (paraula japonesa provinent de la xinesa chán) va ser introduït a Xina per Bodhidharma, mestre que representava la vint-i-vuitena generació de deixebles del Buda. Xina estava dividida en aquesta època en estats rivals. El desordre regnava per tot arreu a causa de la crisi que produïa la lluita pel poder. El país es trobava sotmès als tirans i ensagnat per les rebelions.

La dinastia dels Liang regnava sobre un dels estats de l’antiga Xina. L’emperador Wu-Ti, cap d’aquesta dinastia, budista ardent, va sentir parlar de Bodhidharma i el va rebre al seu palau. A la pregunta de Wu-Ti: “Quin és el principi fonamental del Budisme?” Bodhidharma respongué: “Un buit immens. Un cel clar. Un cel on no es distingeixen els il·luminats dels ignorants. El món mateix tal com és”.

Wu-Ti, malgrat era un budista fervent, no va comprendre el missatge de Bodhidharma i aquest últim va saber que l’hora de difondre el Zen a la Xina encara no havia arribat, per la qual cosa va creuar el riu Yang-Tse i es va retirar a les muntanyes septentrionals, al temple Shaolin.

Anuncis

2 comentaris (+add yours?)

 1. zel
  maig 15, 2011 @ 12:44:19

  Saviesa eterna, els infants…

  Resposta

 2. contesillegendes
  maig 18, 2011 @ 09:55:24

  Tant de bó, siguem capaços de conservar i aprofundir en aquesta saviesa eterna…

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: