Articles i conferències

Des de l’any 2007 i fins l’actualitat he publicat diferents articles en revistes de viatges i en webs o blocs de viatges, així com he realitzat diferents conferències, he participat en programes de ràdio o de televisió i he participat com a ponent en seminaris sobre turisme i viatges. També he estat premiat en alguns concursos fotogràfics i he participat en la presentació de llibres i d’altres autors, així com en signatures per Sant Jordi. Aquí presento un llistat dels que considero més destacats organitzats per la seva destinació. En les pàgines de les revistes (o en la dels llibres) podeu trobar més informació i un extracte d’aquests articles:

ÀSIA CENTRAL

Presentació del llibre “Djan” d’Andrei Platónov (Edicions del 1984) a la llibreria Altaïr. Un moment molt especial del procés convuls de trànsit cap al socialisme, en un escenari remot de l’Àsia Central, amb imatges punyents i personatges simbòlics. Presentació conjunta amb Miquel Cabal Guarro, traductor de l’obra al català (novembre 2015).

Article “Mar de Aral, un cataclismo sin precedentes” al núm. 77  Camins de Samarcanda” de la revista Altaïr. Co-autor amb Germán Aguilar d’aquest article dedicat a mostrar la història moderna del Mar d’Aral a l’Uzbekistan (maig 2012).

Conferència “Les ciutats-oasi de la Ruta de la Seda: Samarcanda, Osh i Kashgar”  a la Biblioteca Fort Pienc de Barcelona en el marc del cicle “Ciutats del Món” (juny 2011).

Conferència “Àsia central en autostop” a l’Espai Jove Can Tauler de Montcada i Reixac (juliol 2009).

EL SALVADOR

Membre del consell editorial i redactor de “Nàhuat, revista de solidaritat amb El Salvador” (des de març de 2020 i fins a l’actualitat)

Membre del consell de redacció del Butlletí de poesia “Puesiesque…” editat per la Xarxa de Literatura Salvadorenya a Barcelona i Catalunya (des d’abril de 2019 i fins a l’actualitat)

Presentador i moderador de les jornades Maras a Amèrica Central vs Bandes llatines a Catalunya. Jornades de reflexió sobre el fenomen de les bandes llatines: Experiències de prevenció de la violència juvenil a El Salvador i a Barcelona (gener 2017)

Organitzador del cicle “Experiències socials de El Salvador” organitzat conjuntament per Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador, RedS i Casa Amèrica a Barcelona (2016-2017)

Assessor tècnic i presentador de les Jornades “Maras a Centramèrica versus Bandes llatines a Catalunya”, organitzades per Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador (febrer i març 2013) 

Article “La Ruta de Paz Lenca (El Salvador)”  a la Web Viatgeaddictes – Secció Guies i Relats (any 2010).

Assessor tècnic del Documental “Imposible olvidar” (direcció de Jordi Oriola). Documental de recuperació de memòria històrica situat en el departament de Morazán de El Salvador (any 2009-2010). Aquest documental ha estat emès pel Canal 33 de Televisió de Catalunya (2011), seleccionat en el  “V º Festival de Cine y Video Comunitario de Cali (Colombia)” (2012), seleccionat a la “Xª Muestra de Documentales de América Latina de Salvador de Bahia – Brasil” (2010) i seleccionat a la “Xª Muestra de Cine Latinoamericano” de Langreo (2010).

Article “Morazán, terra de resistències (El Salvador)” a la Web Coneguem el Món (any 2010).

Article “Paz Lenca: El Salvador i Hondures” a la Web Conèixer Història (any 2009).

Conferències sobre El Salvador, el llibre “Rompiendo silencios. Desobediencia y lucha en Villa el Rosario” i la memòria històrica a Barcelona, Sant Cugat del Vallès, La Garriga, Montcada i Reixac i Palafrugell (any 2009).

Conferències i presentació del llibre “Rompiendo silencios. Desobediencia y lucha en Villa el Rosario” a El Salvador, en concret a San Salvador, Santa Tecla, Villa el Rosario, Comunidad Segundo Montes i San Fernando (març 2009).

Membre de Huacal, ong de Solidaritat amb El Salvador (des de 2007 i fins a l’actualitat).

EQUADOR

Article “Los otavalos. Rituales milenarios en los Andes ecuatorianos” a  la revista Lonely Planet Magazine (núm. 6: Japón). Article en la secció “¿Quiénes son?” dedicat a l’ètnia Otavalo dels Andes Equatorians i especialment a les seves tradicions artesanals i als seus rituals funeraris.

Article “El gran bosque del oriente de Ecuador” a  la revista Lonely Planet Magazine (núm. 7: Estambul). Article en la secció “Planeta diverso” dedicat a les experiències de turisme responsable que es poden trobar en el curs alt del riu Napo, a l’Amazones d’Equador.  (per llegir l’article cal anar a la pàgina 146 de l’enllaç).

HOLANDA

Autor de la Guia d’Amsterdam. Guia número 1 de la Col·lecció de guies de viatges de El Bloc dels Viatges amb informació sobre aquesta ciutat (visites, allotjament, transport, curiositats, història, gastronomia, mapes, tradicions, música, etc.) (2012 i fins l’actualitat).

LA RUTA DE LA SEDA

Microcharla “Viajando con los cinco sentidos por la Ruta de la Seda” en las Jornadas Iati de los grandes viajes a Barcelona (abril 2018). Es pot veure en vídeo al canal de MochilerosTV

Signatura dels llibres “Contes de la Ruta de la Seda” i “Experiències de viatge” a Barcelona en el marc de la celebració de la diada de Sant Jordi (abril 2016)

Conferència “Viatge a l’Orient de la Ruta de la Seda: Karimabad, Samarcanda, Kashgar, Murgab, Dunhuang i Xi’an” realitzada a la Casa del Mig (Barcelona) en el marc de la Mostra de Truisme Juvenil de Barcelona (abril 2016)

Conferència “La ruta de la seda, contes i llegendes” realitzada conjuntament amb Germán Aguilar i Victor Molero. Un viatge per la mil·lenària Ruta de la Seda, descobrint deserts i muntanyes, somriures i mirades, llegendes i tradicions (desembre 2015)

Presentació del llibre “Contes de la Ruta de la Seda” (Nova Casa Editorial, Barcelona 2015) acompanyat en la lectura dels contes per la poetessa i escriptora Núria Martinez-Vernis (desembre 2015)

Conferència “Camins de seda, de Samarcanda a Xi’an” realitzada conjuntament amb Germán Aguilar en el marc de la celebració del primer aniversari de l’agència de viatges Viatica de Barcelona (febrer 2012)

Entrevista sobre la Ruta del Seda acompanyant a Quim Martinez de La Caravana Picartistas al programa Extraradi de COM Ràdio (gener 2012).

Conferència Viatge a l’Orient de la Ruta de la Seda (Samarcanda, Bukharà, Osh, Kashgar, Dunhuang i Xi’an) realitzada conjuntament amb Germán Aguilar al CIAJ (Barcelona) en el marc del 2on Cicle “Els secrets de la Ruta de la Seda” (novembre 2011).

Autor d’una des les dotze imatges del calendari 2011 de l’associació Amu Daria, en concret, la fotografia del mes de desembre (2010-2011)

Entrevista sobre el Mar d’Aral, l’Uzbekistan i la Ruta de la Seda al programa Els viatgers de la Gran Anaconda de Catalunya Ràdio (gener 2008).

Entrevista sobre el viatge per la Ruta de la Seda al programa Eguzki De mochilero programa de viatges d’aventura de Ràdio Pamplona (octubre 2008).

Entrevista sobre el viatge per la Ruta de la Seda al programa Geografies de COM Ràdio (novembre 2007).

Exposició fotogràfica Mirades de la Ruta de la Seda. Exposició  de 15 imatges acompanyades per un text explicatiu  resum d’un viatge per la Ruta de la Seda mentre travessava l’Uzbekistan, el Tadjikistan, el Kirguizistan, el Pakistan, Xinjiang, Tibet i la Xina. Una d’aquestes imatges anomenada “El fill de les caravanes” va rebre la Menció Especial del 17è Concurs fotogràfic de viatges Ulyssus. Aquesta exposició ha estat exposada entre els anys 2009 i 2017 a diferents espais de Catalunya: Barcelona, Montcada i Reixac, Sant Esteve Sesrovires, etc.

Membre d’Amu Daria, associació per a la promoció cultural de la Ruta de la Seda (2008-2012)

KAZAKHSTAN

Participació conjuntament amb Elmira Abdikanova, Xavi Canillas i Sònia Rigola  en el programa Karakia de Televisió de Catalunya dedicat a la gastronomia del Kazakhstan(veure video a partir del minut 18’05, any 2010).

KIRGUIZISTAN

Conferència “Descobreix el Kirguizistan”  conjuntament amb Asyl Ryskulova al Centre Cultural Can Fabra de Barcelona (maig 2009).

Relats sobre el Kirguizistan publicats en el bloc Amu Daria (2007-2010).

Menció Especial del 17è Concurs fotogràfic de viatges Ulyssus per l’imatge “El fill de les caravanes” realitzada a Tash Rabat (2007).

MAURITÀNIA

Article “Walata. Turismo cultural en la ciudad de barro” a  la revista Lonely Planet Magazine (núm. 8: Alpes). Article en la secció “Planeta diverso” que  presenta la ciutat mauritana de Walata, un dels centres culturals africans més importants durant els segles XVII i XVIII. (per llegir l’article cal anar a la pàgina 146 de l’enllaç).

MÈXIC – CHIAPAS

Conferència de presentació del llibre “El Soroll de la Milpa“, recull de quatre experiències d’organització popular i lluita a Amèrica Central, en concret a Nicaragua, Guatemala, El Salvador i Mèxic (Barcelona, 2006).

Assessor tècnic del capítol “Chiapas, el riu creix quan els rierols s’ajunten” del llibre “El Soroll de la Milpa“, recull de quatre experiències d’organització popular i lluita a Amèrica Central, en concret a Nicaragua, Guatemala, El Salvador i Mèxic (anys 2005-2007).

PAKISTAN

Relats sobre el Pakistan publicats en el bloc Amu Daria (2007-2010)

Relats sobre la Vall de Hunza publicats en el bloc Amu Daria (2007-2010).

PORTUGAL

Autor de la Guia de Lisboa. Guia número 2 de la Col·lecció de guies de viatges de El Bloc dels Viatges amb informació sobre aquesta ciutat (visites, allotjament, transport, curiositats, història, gastronomia, mapes, tradicions, música, etc.) (2012 i fins l’actualitat).

TADJIKISTAN

Participació conjuntament amb Xavi Tarafa en el programa Passaport Barcelona de Barcelona Televisió (BTV) en conversa sobre un viatge pel Tadjikistan i per les muntanyes del Pamir, el sostre del món (any 2008).

Relat  “Miradas en el Pamir” a la revista de viatges Geo (núm. 244 , any 2007).

Relats sobre el  Pamir (Tadjikistan) publicats en el bloc Amu Daria (2007-2010)

UZBEKISTAN

Article “Max Penson. Un poema visual de la transformación de Uzbekistána la revista Fronteras de Papel (agost 2013). Aproximació a la vida d’un dels fotògrafs més destacats del segle XX i a la seva obra mitjançant una galeria de les seves millors imatges dedicades a l’Uzbekistan.

Autor de la Guia de Samarcanda. Guia número 3 de la Col·lecció de guies de viatges de El Bloc dels Viatges amb informació sobre aquesta ciutat (visites, allotjament, transport, curiositats, història, gastronomia, mapes, tradicions, música, etc.) així com dels tràmits per viatjar a l’Uzbekistan. (2012 i fins l’actualitat)

Article “Uzbekistan, cuenta la leyenda…” a la revista  “Eurasiática, revista online sobre Asia Central” (núm. 3: Asia Central, espacio desconocido). Trilogia dedicada a Samarcanda, Khivà i Bukharà (octubre-novembre 2011).

Tertulia de presentació del viatge “Darrera les petjades d’Amir Timur” a la Teteria Amir de Nit de Barcelona (març 2011). Aquesta ruta realitzada a l’agost del 2011,  on vaig fer de guia, va visitar Taixkent, Samarcanda, Shakhrisabz, Bukharà, Khivà, Nurata, el Llac Aydarkul i el Desert de Kyzyl Kum.

Article “Hi havia una vegada…” en el número 3 de la Revista Est’dedicada a l’apropament cultural i literari entre els països de l’Est i Catalunya (octubre 2009)

Conferència “Viatge a l’Uzbekistan”  a l’Hotel Pere III El Gran a Vilafranca del Penedès (abril 2009).

Article “Khiva, un oasis entre desiertos” a  la revista Fronteras de Papel (maig 2008). Article inicial d’una trilogia que du el nom de “Uzbekistán: cuenta la leyenda…” dedicada a les ciutats mil·lenàries de l’Uzbekistan.

Article “Samarcanda, el rostro más bello” a  la revista Fronteras de Papel (octubre 2008). Segon article de la trilogia “Uzbekistán: cuenta la leyenda…”

Article “Bujara, la lenta arena del reloj” a  la revista Fronteras de Papel (febrer 2009). Darrer article de la trilogia “Uzbekistán: cuenta la leyenda…”

Relats sobre l’Uzbekistan publicats al bloc Amu Daria (2007-2010)

Relats sobre el Karakalpakistan publicats al bloc Amu Daria (2007-2010)

VIETNAM

Relat  “Esperando al dragón” a la revista de viatges Geo (núm. 239, any 2007).

XINA

Premiat en el concurs fotogràfic #travelexperience de Friktrip per un conjunt de quatre imatges amb el títol “Hechizo gastronómico”  realitzades a Beijing (2012).

Relats sobre Xina publicats en el bloc Amu Daria (2007-2010).

Relats sobre Sichuan i Yunnan, Tibet històric publicats en el bloc Amu Daria (2007-2010).

Relats sobre Gansu (Xina) publicats en el bloc Amu Daria (2007-2010).

Relats sobre Xinjiang (Xina) publicats en el bloc Amu Daria (2007-2010)

VIATGES EN GENERAL

Presentació del llibre “Experiències de viatge” (Nova Casa Editorial, 2016) recull de 51 relats de 44 viatgers i bloggers de viatge (abril 2016).

Entrevista en el suplement dominical AraTU del diari Ara en el marc del reportatge “Viatges de blogs” del periodista Gabriel Pernau (novembre 2012).

Entrevista a la secció “Viajeros” de la web Mil Camins (agost 2012).

Conferència “Viatges i xarxa: El Bloc dels viatges” en el marc de la Marató de Viatges Barcelona 2011Mostra de Turisme Juvenil de l’Ajuntament de Barcelona- (juny 2011).

Ponent a la Taula Rodona: “Escoltem els viatgers i els turistes 2.0” en la Sessió III: Pràctiques i reptes en el turisme digital” en el  Seminari Internacional en Innovació i Turisme (INTO) organitzat per la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació del Govern de les Illes Balears (octubre 2009).

Membre de Coneguem el Món, projecte d’un grup de viatgers/es que un cop al mes organitza a Barcelona una conferència sobre destinacions i països d’arreu del món (2009-2011).

Autor de El Bloc dels Viatges: Més de 1.700 diaris, quaderns, blocs i webs de viatges en català, espai dedicat a donar a conèixer diariament els blocs de viatges en català que es poden trobar a la xarxa a més de promoure la realització d’activitats culturals i de viatges (2007 i fins l’actualitat).  També ha estat guardonat com a Bloc Finalista en la categoria de “Turisme i viatges” en la IV Edició dels Premis Blocs Catalunya 2011 (octubre 2011). A l’any 2017 es van celebrar els 10 anys de El Bloc dels viatges i l’any 2018 es van superar el 1.000.000 de visites.

Des de l’any 2012 autor de la Col·lecció de guies “Amb destinació al… Món” amb els títols publicats de Guia d’Amsterdam, Guia de Lisboa i Guia de Samarcanda. Aquest mateix any, autor també de La Catosfera Viatgera, el directori dels blocs dels viatges en català amb més de 500 blocs i més de 2.000 destinacions.


Signatura de llibres Sant Jordi (Barcelona, 2016)Presentació del llibre "Experiències de viatge" (Barcelona, 2016)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: