Jelandy, el cor del Pamir

Jelandy: poc més de deu cases , una benzinera abandonada fa anys, les restes d’un monument a les conquestes de les dones treballadores, i un petit bany cobert d’aigua calenta, bullint. Més enllà, una “sanatoria” a uns tres o quatre km enmig de la vall.

Quan comença a apagar-se el sol, el fred és gèlid i només resta amagar-se en alguna de les llars. Una d’elles m’acull aquella nit. Passem una bona estona acompanyats del vodka tadjik en animada conversa, sopem i riem, parlem de la seva vida i de la meva ruta, de les èpoques anteriors, de la bellesa de les muntanyes i dels durs hiverns. Passen les hores i ningú no vol anar a dormir, ens anem coneixent i renovem la confiança, de ben segur que l’alcohol ajuda i, ben aviat, les mirades es van esmorteint. Ha arribat el moment d’anar al llit compartit amb un dels homes de la casa.

A fora, xiula el vent i realment fa fred, és l’estiu al Pamir. Se’m fa inimaginable pensar en les condicions de l’hivern, i poc després, arrecerat darrera de la finestra de l’habitació, observo un preciós cel estrellat, i deixo anar el pensament en el record de la sensació de familiaritat que he tingut en el transcurs de tota la vetllada.

Em sento agraït i tranquil… em sento feliç… i, suaument, m’adormo.

(veure mapa de la zona)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: