Capvespre a Khivà

Khivà ens espera amb la ciutadella d’Ichon-Qala oberta i amatent als nous ulls que l’observen. Es poden triar quatre portes per iniciar el camí de descobriment de la seva història, plena de comerç, de dolor, de caravanes i de música.

La “porta del pare” o de l’oest, la Ota-darzova, és potser la més espectacular i ens dirigeix, pausadament, a algunes botigues d’artesans del coure i als colors ardents dels edificis.Avui en dia, els carrers d’aquesta ciutat-museu a l’aire lliure s’omplen de petits grups de turistes a la recerca de l’esperit dels minarets, de les medrasses i de les mesquites. A la nit, però, les quatre portes es tanquen sellegant els seus habitants i buidant d’estrangers els carrers i les places. 

Una estona abans, hom es pot perdre solitari per carrerons i seguir el cant dels ocells anant a dormir. Guiat per aquest so em trobo en una petita plaça de parets antigues i blanques on també s’escolta llunyà el vent del desert, i més a prop, el soroll de les rodes de les bicicletes, rebotant a l’empedrat dels carrers, i les veus de dues dones anant cap a la seva llar.

M’assec a gaudir d’aquest instant en un banc de pedra adossat a una de les parets, a l’ombra d’una olivera i deixo passar els minuts. Tanco els ulls i em deixo sentir… A davant meu, només una porta mig oberta d’una modesta i amagada mesquita, de colors blancs i turqueses, que em dibuixa una imatge de tranquil·litat.

Quan ja porto una bona estona, surt de la mesquita un home d’uns cinquanta anys amb una petita gorra blanca al cap, i acostant-se em mostra un tímid somriure. Li torno el somriure, i veig que porta a les mans un coixí de vius colors que, a l’instant, m’ofereix. Em sec molt més còmodament en ell, l’home amplia el seu somriure i torna silenciós a la foscor del temple.

El temps s’atura i torno a aclucar els ulls…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: