Shahr-i-Zindah, la tomba del rei vivent
A Samarcanda es troba un dels monuments que més em varen impactar de tot el meu viatge per la Ruta de la Seda, el mausoleu Shahr-i-Zindah, o la “tomba del rei vivent”.
Aquest mausoleu és un interessant complex funerari, unit des de la seva entrada per un passadís i a banda i banda, s’hi troben d’altres mausoleus. Tot plegat resta envoltat per un extens cementiri musulmà.
Shahr-i-Zindah deu el seu nom a un cosí del profeta Mahoma, Qusam ibn-Abbas, el qual va ser decapitat per un infidel mentre es trobava pregant , i en lloc de morir es va resguardar en un nínxol on, diuen, encara es troba i continua vivint. Més enllà de la llegenda, Qusam ibn-Abbas fou l’introductor de l’islamisme en aquesta zona d’Àsia Central.
Tot creient uzbek sap que anar tres cops en pelegrinatge a Shahr-i-Zindah és com anar un cop a La Meca, per la qual cosa, aquest és un dels llocs més importants pel que fa l’àmbit religiós del país, i en el seu ambient es respira cert recolliment i espiritualitat.
Aquest conjunt funerari es va crear durant el pas de nou-cents anys, des del segle XI fins al segle XIX, i inclou més de trenta edificis. La part més elevada és la principal i mitjançant arcades, anomenades chartak, i passadissos es conenecten les diferents estances.
El cos principal, el complex de Qusam ibn-Abbas, es situa en la part nord-est del conjunt i consta de diferents edificis, entre ells el seu mausoleu (l’edifici més antic) i la mesquita (segle XVI).
El grup superior d’edificis destaca pel mausoleu de Khodja-Akhmad (segle XIV) que es situa al nord i un segon mausoleu (anomenat pel seu any de construcció, 1361), que es troba a l’est.
La part del mig, correspon a la família d’Amir Timur (“Tamerlà”) i a l’època d’expansió del seu imperi (finals del segle XIV i principis del segle XV), quan Samarkanda era la seva capital. Destaquen dos mausoleus: el de Shadi Mulk Aga, la seva neboda, i el de Shirin Bika Aga, la seva germana.
Al costat d’aquest darrer, es troba l’anomenat “Octàedre“, una cripta inusual de la primera meitat del segle XV. A mesura que anem baixant, trobem un mausoleu amb doble cúpula, que, particularment, el trobo d’extraordinària bellesa, és el de Kazi Zade Rumi, científic i astrònom.
És en aquest racó de la ciutat, on trobo el sentit de les paraules del poeta Omar Jayyam: “Samarcanda , el rostre més bell que la terra li ha tornat mai al sol”.
Comentaris recents