Viatges a l’Uzbekistan

EXEMPLE DE LES RUTES QUE ORGANITZO

L’any 2011 vaig estar el guia de la ruta d’11 dies per l’Uzbekistan: DARRERA LES PETJADES D’AMIR TIMUR organitzada per AGAMA, Taller de viatges (GC 298) i AMU DARIA, Associació per a la promoció cultural de la Ruta de la Seda, visitant la seva capital Taixkent, les llegendàries ciutats de Samarcanda, Bukharà i Khivà, i el desert de Kyzil-kum on vam restar una nit dormint en iurtes (les tendes tradicionals dels nòmades) i en contacte amb la natura.

Si esteu interessats en viatjar a l’Uzbekistan o a altres indrets d’Àsia Central o la Xina no dubteu en escriure’m… A continuació podeu veure el programa del viatge 2011 a l’Uzbekistan per tal de tenir un exemple de ruta:

VIATGE CULTURAL A L’UZBEKISTAN 2011: DARRERA LES PETJADES D’AMIR TIMUR

Uzbekistan és el cor de la mítica Ruta de la Seda, un nou país amb més de dos mil cinc-cents anys d’història, que destaca per la música, la dansa, la gastronomia, l’arquitectura i els teixits,  un reflex de la riquesa històrica i humana del país i que té  la millor representació en les ciutats de Samarcanda, Bukharà i Khivà.

Amb aquest viatge podrem passejar pels mateixos carrers on Marco Polo o Ruy González de Clavijo van descobrir les mesquites més belles,  podrem conèixer la vida d’Amir Timur (el gran Tamerlà)  l’heroi nacional, que ens mostrarà els secrets d’un dels imperis més importants de l’antiguitat i de la seva capital Samarcanda, podrem gaudir d’un te a l’ombra dels arbres de la ciutat vella de Bukharà o podrem saludar la nit en el cor del desert de sorres vermelles…

Durada: 11 dies (10 nits) / Dates: agost  / Número de participants per grup: 12 persones / Preu viatge: 1.230 € (DADES DEL 2011)

ITINERARI

Dissabte 30/07: Arribada en vol internacional a TAIXKENT, la capital de l’Uzbekistan.
La “ciutat de pedra” ens acull amb la seva barreja de modernitat i tradició i és on dedicarem les primeres hores a descansar del vol, fer un primer passeig tranquil•lament pel centre de la ciutat, sopar i allotjar-nos a l’hotel.

Malgrat que Taixkent no fou una gran ciutat fins el passat segle ja en temps d’Amir Timur (1336-1405) era una petita vila nus de connexions entre els diferents camins de la Ruta de la Seda i refugi de les caravanes de mercaderies que arribaven als seus murs després de llargues jornades per deserts i serralades.

Actualment és una cosmopolita capital de més de dos milions d’habitants dividida en dos parts: l’antiga, on es troben mesquites, madrasses, mausoleus i mercats, i la nova, on els parcs i els edificis moderns (que lentament substitueixen la grisor de l’arquitectura soviètica) tenen el seu lloc.

Diumenge 31/07: TAIXKENT – SAMARCANDA (290 km  / aprox. 5-6 h)
Després d’esmorzar dedicarem el matí a conèixer la ciutat. A causa de la destrucció de molts dels seus edificis històrics després de la Revolució Russa de 1917 i, posteriorment, durant el devastador terratrèmol de 1966, s’ha perdut gran part de l’arquitectura tradicional de Taixkent.

Un dels edificis més importants que encara es conserven a la ciutat és la madrassa de Kukeldash, del segle XVI. Actualment l’edifici acull una mesquita i està sent transformat en museu. La construcció d’aquest edifici es remunta al regnat d’Abdul•là Khan (1557-1598). També visitarem les madrases de Khast-Imam i de Barak-Khan i el mausoleu de Kafal-Al- Sashi.

Al costat de la madrassa de Barak-Khan es troba la biblioteca que acull una de les versions més importants de l’Alcorà. Aquest llibre, conegut com l’Alcorà del tercer Califa Osman, va ésser escrit a mitjans del segle VII i és una de les fonts originàries de la religió musulmana. Fou Amir Timur que un cop conquerida Bagdad qui es va apoderar de l’exemplar i el va traslladar a la capital del seu imperi, Samarcanda, on va restar durant uns anys fins que amb el pas dels segles, de noves migracions i altres conqueridors, va tornar des de Sant Petersburg a l’actual ibicació a Taixkent. Al migdia marxarem cap a Samarcanda on farem nit.

Dilluns 01/08: SAMARCANDA
Avui dediquem tot el dia a gaudir d’aquesta ciutat. Samarcanda és la ciutat més mítica de tota la Ruta de la Seda, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, amb un passat gloriós de 2.750 anys d’antiguitat cantat per poetes, lletrats i músics amb epítets com: “Jardí de l’ànima”, ”Mirall del món”, “Pedra preciosa de l’Islam”, “Centre de l’Univers” o “Perla d’Orient”.

El centre medieval de Samarcanda és el Registan (“lloc de sorra”) i al seu voltant es troben tres impressionants madrasses: la madrassa de Ulugh Beg (1420) un homenatge a l’estudi, a les ciències, a la filosofia i a l’astronomia, la madrassa de Sher-Dor (1636) amb els seus dos lleons (o tigres) i la madrassa Tilla Kari (1660).

Altres monuments que visitarem són les més grans obres d’art de l’arquitectura timurida: els més de trenta mausoleus i criptes i un cementiri musulmà que formen Shahr-i-Zindah (“Tomba del Rei Vivent”), la mesquita de Bibi Khanum o el mausoleu de Gur-i Amir.

Més tard ens acostarem a visitar les restes del gran observatori astronòmic Gurkhani Zij que va construir l’any 1428 Ulugh Beg, nét d’Amir Timur i breu sobirà de l’imperi timúrida.

Aquí destaca l’immens sextant de gairebé quaranta metres de ràdio que va servir per calcular la posició de les estrelles en el firmament, els solsticis o l’eclíptica, i per elaborar segurament el millor catàleg estel•lar de l’Edat Mitjana, el Zij-i-Sultani, on es detallen 1.018 estrelles.

Però a més, Ulugh Beg va calcular amb extraordinària precisió la durada de l’any sideri amb un lleuger error de només 58 segons.

Acabarem amb alguna sorpresa per tal de gaudir de les tradicions i la història de Samarcanda. Fem nit a l’hotel.

Dimarts 02/08: SAMARCANDA – SHAKHRISABZ – SAMARCANDA (90 km / 1 h)
Avui fem un dia d’excursió travessant les muntanyes de Zerafshan a la ciutat on va nèixer Amir Timur el 9 d’abril del 1336 i on tenia previst ésser enterrat.

En aquesta ciutat visitarem les ruines del Palau Ak-Saray, el complexe Khazrati Imam, el Dorut Tilavat, el Gumbazi-Seiidan Makbarat d’ Ulugh bek, la mesquita Kok-Gumbaz, el Gumbasi Seydon, el mausoleig de Jahongir i la fàbrica d’art Khudjun. Al vespre tornem a Samarcanda on farem nit.

Dimecres 03/08: SAMARCANDA – NURATA (218 km / 3-4 h) – DESERT DE KYZYL KUM
Avui viatjarem pel cor del desert de Kyzyl Kum (“sorres vermelles”) on descobrirem el concepte de l’hospitalitat uzbeka…

Després d’esmorzar sortirem de Samarcanda camí del campament de iurtes Aydar un oasi en mig de la calor del desert en agost.

En el camí farem una visita als petroglifs del barranc de Sarmysh, que conserva més de 3.500 pintures de l’Edat del Bronze. Aquest espai natural és realment un museu a l’aire lliure i un dels més grans del món. A continuació, visitarem el conegut santuari “Nur” i dedicarem la tarda a fer un breu passeig en camell i a gaudir del paisatge.

Farem nit en el campament de iurtes on també soparem acompanyats de la música tradicional uzbeka…. i per acabar res millor que aixecar la mirada cap el cel i descobrir els somnis de les mil i una nits…

Dijous 04/08: DESERT DE KYZYL KUM – LLAC AYDARKUL – BUKHARÀ (170 km / aprox. 2- 3 h)
Després d’esmorzar tradicionalment en les iurtes visitarem el Llac Aydarkul on restarem una estona abans de dirigir-nos a Bukharà, coneguda com “la perla de l’Islam” o “la ciutat sagrada d’Àsia Central” -gràcies a l’antiga magnificència de les seves 360 mesquites i 80 madrasses on la llegenda deia que, des d’elles, el sol brillava cap amunt-.

El 1997 Bukharà va celebrar el seu 2500 aniversari i es va incloure en el patrimoni mundial de la UNESCO gràcies a la bellesa dels seus monuments, carrers i basars. I molts dels grans pensadors, poetes i científics van viure entre els seus murs com Abu Ali Ibn Sina (Avicena), Rudaki, Firdusi, l’Imam Al Bujari o Ayni Sadriddin. Farem nit a Bukharà.

Divendres 05/08: BUKHARÀ
Durant el dia d’avui i el de demà gaudirem de la ciutat, tant dels seus monuments com dels seus racons més encantadors. Després d’esmorzar, i primer de tot, cal gaudir de l’exquisida hospitalitat d’aquesta ciutat, que durant segles ha estat llar de jueus, zoroastrians, musulmans i sufís, així que començarem una visita pel complex de Poi Kalyan, amb el seu impressionant minaret, la mesquita de Kalyan (1514) i la madrassa de Mir-i-Arab (1539), el mausoleu de Ismail Samani (892-943), la ciutadella Arq o els espectaculars basars coberts de Taqi-Sarrafon (de espècies i herbes), Taqi-Telpak Furushon (de catifes i teles) i Taqi-Zargaron (de joies i orfebreria).

També, cal visitar el Labi-Hauz (traduït literalment: “al voltant de la piscina o de l’estany”) on es troba la madrassa de Kukeldash (1569), que fa anys va ser la major escola corànica de tota Àsia Central; la madrassa de Nadir Divanbegi (1622) amb les representacions de dues majestuoses aus abillades amb els colors blanc (símbol de la pau), celest (del cel i de l’aigua) i verd (de la natura); i la khanaka -centre espiritual sufí- de Nadir Divanbegi (1620) i ben a prop d’aquesta plaça es troba l’estàtua del Mulà Nasrudin, un personatge dels ensenyaments sufís, protagonista de breus històries còmiques de la tradició oral i la cultura popular de grans territoris d’Àsia i Pròxim Orient… Nit a l’hotel.

Dissabte 06/08: BUKHARÀ
Avui volem que sigui un dia molt especial en el viatge, i per això restem un altra dia en aquesta ciutat, que representa per nosaltres l’autèntic esperit de la Ruta de la Seda i d’Àsia Central… Dedicarem el dia a passejar pels seus carrers, descobrir petits secrets (i alguna sorpresa…), conèixer la cultura de l’aigua en la tradició musulmana, menjar l’autèntic plov de Bukharà, i gaudir del relax del Hammam de Bozori-Kord.

I també podem dedicar el vespre a observar com es fa de nit a la mil•lenària Bukharà: famílies tadjiks reunides en el Labi-Hauz (traduït literalment: “al voltant de la piscina o de l’estany”), en llargues converses que es barregen amb olors i aromes, restaurants i salons de te (tchaï-khan) envoltant l’estany on es banyen els nens saltant alegrement des dels arbres que donen ombra a tota la plaça.

Lentament marxarem a sopar acompanyats d’un murmuri de vida que recorre el centre de la ciutat i flueix cap al interminable laberint de carrers estrets i parets blanques, de cases que llueixen ataronjades amb els últims raigs de llum del dia, de basars coberts plens de mercaderies (catifes, sedes, llanes, objectes de coure, joies i orfebreria) o de majestuoses mesquites i madrasses de cúpules blaves. Nit a l’hotel.

Diumenge 07/08: BUKHARÀ – KHIVÀ (470 km / aprox. 7-8 h).
Després d’esmorzar direm adéu a Bukharà per iniciar el trajecte cap la tercera ciutat mítica de l’Uzbekistan: Khivà. Diu la llegenda que Sem, el fill de Noè, errava al capdavant de la seva tribu des de feia setmanes per les sorres negres del desert de Kara Kum i es dirigia cap a les planes estèrils i pedregoses del desert de Kyzyl Kum al cor d’Àsia Central.

Una tarda, en caure el sol, va acampar a un dia de camí d’un riu proper, el riu Oxus, conegut actualment com Amu Daria. Aquella nit, en somnis, va veure miríades de llums com si un nombrós exèrcit avancés en la foscor a través de les dunes del desert portant cada soldat una torxa encesa. Torbat per la son, i enmig de freds suors, Sem va despertar als seus homes i els va ordenar amuntegar sorra fins aixecar un cúmul que donés la sensació d’una fortalesa.

Aviat, els constructors d’aquesta estructura van donar mostres de cansament i de set, així que van decidir excavar un pou a prop per buscar aigua fresca amb que calmar la seva ansietat i així, continuar amb la seva tasca.

En el pou va començar a rajar aigua d’insòlita dolçor. Els homes sorpresos pel seu sabor exclamar: “Khei-vakh, Khei-vakh”, mentre anaven passant de mà en mà els odres plens d’aquest deliciós menjar. Aquesta expressió d’alegria significava: “Que aigua tan meravellosa té aquest pou… i així va néixer Khiva, un oasi entre dos deserts… Un cop arribats deixarem les maletes a l’hotel i farem una primera visita a la ciutat. Nit a l’hotel.

Dilluns 08/08: KHIVÀ – URGENCH (35 km / 30 m) – TAIXKENT
Tot just esmorzats farem la visita de Khivà, més en concret, la ciutat antiga d’Ichan Qala, considerada un museu a l’aire lliure i patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Amagats entre la seva muralla de fang de gairebé dos quilòmetres de longitud, vuit metres d’altura i sis metres de grossor, el cor medieval de la vella ciutat alberga dos palaus, més de seixanta madrasses i mesquites, mausoleus, un mercat cobert, un caravanserai, un hammam i diversos grups d’habitatges, com per exemple, la ciutadella de Kuna-Ark, amb el palau Kurinysh, l’arsenal i la casa de la moneda; el palau de Tash–Khauli, amb el seu pati cerimonial la mesquita de Juma que compta amb un bell pati interior envoltat de primes columnes de fusta llaurada caracteritzades per l’estret coll entre la base i el fust; el minaret de Kalta Minor o el minaret d’Islam Khoja de gairebé quaranta-cinc metres d’altura.

Al vespre marxarem cap a Urgench per tal d’agafar el vol intern (22.00h – 23.20h) que ens portarà a Taixkent on passarem la darrera nit del viatge.

Dimarts 09/08: TAIXKENT – Sortida en vol internacional
Pel matí dedicarem el dia a visitar la ciutat per tal de gaudir dels darrers descobriments així sempre queda un moment per visitar el basar Chorsu, agafar el metro (l’únic d’Àsia Central) o prendre un refresc a la vora del riu Chirchik. Sortida cap a l’aeroport.

SERVEIS INCLOSOS EN EL PREU DEL VIATGE

o Allotjament en petits hotels o B&B tradicionals 3/4 estrelles, en habitacions dobles amb lavabo privat. (El suplement per habitació individual és de 170 €).

o Una nit estem allotjats en el campament de iurtes “Aydar” en mig del desert de Kyzyl Kum.

o Mitja pensió: Esmorzars i sopars (habitualment en els hotels on estem fent nit).

o Durant la jornada que estem en el campament de iurtes “Aydar” hi ha pensió completa.

o Transport en mini bus (amb aire condicionat) amb xofer durant tot els dies de la ruta, inclòs els dies de l’arribada i de la sortida de l’aeroport internacional de Taixkent.

o Vol intern Urgench – Taixkent.

o Passeig en camell en el campament de iurtes “Aydar”.

o Entrada en el Bozori Kord Hamam de Bukharà.

o Totes les entrades als llocs previstos en l’itinerari.

o Totes les visites i excursions previstes en l’itinerari.

o Assegurança de viatge i anul•lació.

o Dos guies d’AMU DARIA, Associació per a la promoció cultural de la Ruta de la Seda i d’AGAMA, Taller de Viatges (en concret, en Germán Aguilar – autor de les fotos que acompanyen l’itinerari- i jo mateix) i un guia acompanyant uzbek de parla castellana.

SERVEIS NO INCLOSOS EN EL PREU DEL VIATGE

o Vols internacionals.

o Visat d’entrada a l’Uzbekistan (preu orientatiu visat de 15 dies: 70-80 € / preu visat conjunt de 15 dies d’un mínim de 10 persones: 25-30 € per persona).

o Taxes d’aeroport i d’altres d’entrada i de sortida a l’Uzbekistan.

o Propines, extres personals i altres serveis no especificats en el preu del viatge.

PER MÉS INFORMACIÓ DEL PAÍS PODEU VISITAR LA PÀGINA DE L’ UZBEKISTAN

2 comentaris (+add yours?)

 1. fuetimate
  maig 17, 2015 @ 15:16:24

  Molt bona informació i molt útil. Natres estem preparant un viatge per Àssia i Urzbekistan sembla que entrarà a la ruta, així que possiblement ens passegem pel teu blog per anar treient informació
  Petons
  Ares
  Fuet-i-Mate

  Respon

 2. contesillegendes
  des. 04, 2015 @ 19:29:44

  Moltes gràcies Ares !! i ja saps que qualsevol informació que vulguis no dubtis en escriure’m, una abraçada transoceànica !!

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: